Een kerstdorp is een landschap van verzamelbare miniatuurhuisjes (1:56) als decoratie rond de kerst.

De huisjes zijn meestal van porselein, polystone of aardewerk en kunnen van binnenuit worden verlicht. Er zijn ook huisjes met mini-led lichtjes aan de buitenkant. Verder wordt het dorp aangevuld met bomen, straatlantarens, dieren, landschapselementen en natuurlijk niet te vergeten de figuren (poppetjes) (1:32 of 2.5″) evenals spoorbanen en andere geanimeerde items.

Het dorp wordt geplaatst op kunstsneeuw of een (zelfgemaakt) landschap. Mooi ingerichte opstellingen display vind je vooral in de winkels die deze producten verkopen. Vooral tuincentra en seizoensgebonden winkels plaatsen een of meerdere displays met daarin een dorp met meestal ook bergen of bossen met diverse thema’s.

Het kerstdorp is van oorsprong Amerikaans, maar wordt steeds populairder in België en Nederland. In tegenstelling tot de Verenigde Staten wordt hier het kerstdorp meestal niet geplaatst onder de kerstboom, maar op een speciaal voor het kerstdorp ingerichte tafel of kast. In tegenstelling tot een modeltreinenopstelling wordt na het seizoen alles weer afgebroken en opgeslagen, om in het nieuwe seizoen weer helemaal vanaf niets weer iets heel nieuws te plaatsen

 

Bekende merken verzamelbare huisjes en voorwerpen zijn: Lemax, Dickensville, Department56, Luville en Mr. Christmas.

 

Bekende thema’s zijn:

thema

Dickens – Engeland anno 1900

Noordpool – Fantasie rond de Kerstman

Bergengebied – Fr, D, O, USA e.d.

Wildlife – Dieren en bossen

Havens – Boten en dokken

Steden – Hogere huizen

Kermis – Geanimeerde items

Halloween – Geanimeerd en griezelen

Herfst – Kleurrijke items oogst

Molendam – Holland georiënteerd

 

(bron: Wikipedia)

Post comment